Poker – förmodligen världens bästa kortspel

 

Poker är troligtvis det mest populära av alla pengaspel på nätet, både i Sverige och i en lång rad andra länder. Man kan förvisso saga att poker har ett ganska stor inslag av taktik och skicklighet i sig och att spelet därför inte bör klassas som ett sedvanligt hasardspel, men visst är det väl så att du inte kan vinna riktigt mycket i poker heller om du inte har turen med dig, oavsett hur duktig du är.

Historia:
Hur och var poker uppfanns är omtvistat men de flesta verkar kunna enas om att spelet på något vis fick en stor spridning bland den franskspråkiga befolkningen i New Orleans under tidigt 1800-tal. Spelet blev sedan relativt snabbt världens mest populära kortspel, och populäriteten har ökat lavinartat efter att folk började spela det på nätet.

Idag finns det ofattbara mängder sidor om poker, pokerstrategier, pokerregler samt rena pokerbloggar där spelare skriver om sina turneringar och spel på nätet. Och trots att detta är en trend som vuxit sig starkare och starkare under ett bra tag finns det inga tecken på att spelet skulle minska i populäritet, snarare tvärtom.

Grundupplägg:
Trots att det finns ofantligt många varianter av poker är vissa saker sig alltid lika oavsett vilken variant av poker spel det är du spelar: för det första är vadslagning och penninginsatser viktiga moment i alla dessa spel och för det andra är målet med spelet alltid att få den bästa “handen”.

Med hand menas kombinationen av kort. Olika kombinationer har olika värden och således kan en kombination av kort vara värd olika mycket, beroende på hur “handen” är kombinerad.

Också värdet på dessa händer brukar vara de samma oavsett spelvariant. Dock kan spelets pokerregler och pokerstrategier skilja sig åt från variant till variant.

Pokerhänder:
Pokerhänder består av en kombination av fem kort. De fyra färgerna (klöver, spader, ruter och hjärter) har ingen rangordning utan är lika mycket värda. Valörerna (de olika numren eller symbolerna) har dock olika värden.

En sk. Färgstege eller Straight Flush som det heter på engelska består av fem kort med valörer i nummerordning i samma färg.
Exempel: klöver tio, klöver knekt, klöver dam, klöver kung och klöver äss.

Kåk eller Full House på engelska består av tre kort med samma valör samt två kort som är i samma valör som varandra, dock inte I samma valör som de tre andra korten (då det endast finns fyra av varje valör i en kortlek).
Exempel: Klöver tre, ruter tre, spader tre samt hjärter fem och ruter fem.

Fyrtal eller Four of a kind som det heter på engelska består av fyra kort med samma valör i olika färger. Utöver detta har handen alltid ett udda kort då en pokerhand som sagt består av fem kort.
Exempel: Klöver två, ruter två, spader två, hjärter två och ett udda kort.

Med Färg (Flush på engelska) menas fem kort i samma färg, dock inte i direkt ordning.
Exempel: Spader sju, spader tre, spader fem, spader dam och spader äss.

Stege eller Straight på engelska innebär att man har fem nummer i följd, dock inte av samma färg.
Exempel: Spader två, ruter tre, spader fyra, hjärter fem och klöver sex.

Triss (Three of a kind) innebär att man har tre kort med samma valör i olika färger samt två udda kort.
Exempel: spader fyra, klöver fyra, ruter fyra samt två udda kort.

Två par (Two pairs) är just vad det låter som: en kombination där man har två kort av samma valör samt två andra kort med en annan valör än de första två, men dock av samma valör som varandra, samt ett udda kort.
Exempel: Klöver fem, ruter fem samt spader två och hjärter två, samt ett udda kort.

Par (Pair) innebär att man har två kort av samma valör samt tre udda kort utöver dessa.
Exempel: Klöver dam, ruter dam och tre udda kort.

Högt kort: Om en riktig pokerhand saknas i spelet avgörs spelet däremot baserat på vem som har det högsta kortet. Äss är det högsta kortet.

Populära pokervarianter är bland annat: Omaha, Texas Hold em och Seven Card Stud.

Poker passar med andra ord dig som själv vill försöka vara med och påverka dina chanser till vinst. Spelet är ett taktikspel och det finns många strategier och knep att lära sig. Det är svårt att bli “fullärd” i spelet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *